Medicinal plants used by Tibetans in Shangri-la, Yunnan, China. Yanchun Liu, Zhiling Dao, Chunyan Yang, Yitao Liu, Chunlin Long.
http://www.ethnobiomed.com/content/s...69-5-15-s1.pdf
Interesting principles are expressed by one (Wang Za from Nixi township) of the three traditional Tibetan healers in Shangri-la. Different from the six tastes of Tibetan medicine in "Jing Zhu Ben Cao", four tastes are concluded by them including bitter, pungent, sour and fishy. Furthermore, plants with a bitter taste are thought to be helpful in controlling inflammation and relieving pain; pungent plants may contribute to control inflammation and cure a cold; sour ones are considered to be useful in warming the internal organs, especially the stomach; plants with a fishy tastes may relive a cough and clear away heat in lung.
Четыре вкуса лекарств.
Интересную информацию изложил Wang Za, один из трех традиционных тибетских целителей, из района Nixi Shangri-la. В отличие от шести вкусов тибетских лекарств, описанных в "Jing Zhu Ben Cao", по его модели рассматривается только четыре вкуса, это – горький, острый, кислый и рыбный (fishy)!?. Растения с горьким вкусом полезны для снятия боли и уменьшения воспаления; острый вкус обладает противовоспалительным действием и применяется для лечения болезней Холода; кислые лекарства согревают внутренних органов, особенно, желудка; рыбный вкус вызывает кашель и устраняет Тепло в легких.