Цитата:
Сообщение от Polkov
Как видим, здесь мрачно и черно расписано про ИФР-1, мизерное количество которого, вроде бы, имеется в молоке. Albert думает, что это весомый аргумент против молока. Но он поленился и не заглянул в другие статьи. А там пишется противоположное.
[I] http://www.paradeigma.ru/content/view/121/145/
ОДНО ИЗ САМЫХ УДИВИТЕЛЬНЫХ СРЕДСТВ ДЛЯ НОРМАЛИЗАЦИИ ГОРМОНАЛЬНОЙ СИСТЕМЫ И ОМОЛОЖЕНИЯ ОРГАНИЗМА. ПЕРЕВОРОТ В НАШИХ ПРЕДСТАВЛЕНИЯХ О НЕОТВРАТИМОСТИ ПРОЦЕССОВ СТАРЕНИЯ В ОРГАНИЗМЕ. ГОРМОН, КОТОРЫЙ ПОВОРАЧИВАЕТ ВРЕМЯ ВСПЯТЬ.
|
Все смешалось в доме Облонских... реклама бадов, экономика Поднебесной, 150......-летние долгожители, прививки, верблюжья моча. И за всем этим массивом трудно найти правдоподобную информацию о главном: доказанной опытным путем связи между потреблением молочных продуктов и ПЖ, распространенностью возраст-зависимых заболеваний. За отдельные посты, конечно, спасибо!
Polkov, меня беспокоит именно этот самый IGF-1, причем не безосновательно, так как по имеющейся информации именно молочные продукты в большей степени способствуют его повышению (разумеется, не говорю о том, что этот белок напрямую попадает в кровь, имеются особые механизмы которые подстегивают печень его избыточно вырабатывать).
Вот, например, данные европейского проспективного исследования рака и питания.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19423514/
Цитата:
Circulating concentrations of insulin-like growth factor I (IGF-I) and IGF binding proteins (IGFBP) have been associated with the risk of several types of cancer.
|
Цитата:
Each 1 SD increment increase in total and dairy protein and calcium intake was associated with an increase in IGF-I concentration of 2.5%, 2.4%, and 3.3%, respectively (P for trend <0.001 for all) and a decrease in IGFBP-2 of 3.5%, 3.5%, and 5.4% (P for trend <0.001 for all), respectively. There were no significant associations between the intake of protein or calcium from nondairy sources and IGF-I. The results from this large cross-sectional analysis show that either the intake of dairy protein or calcium is an important dietary determinant of IGF-I and IGFBP-2 concentrations; however, we suggest that it is more likely to be protein from dairy products.
|
Ясно, что именно белок из молочных продуктов в большей степени повышает уровень IGF-1 и одновременно снижает уровень связывающего IGF-1 белка, повышая биодоступность первого.
Вообще IGF-1 нужен нам во время роста, так как ускоряет клеточную пролиферацию, во взрослом организме его высокие уровни вызывают скорее "перезревание" (старение), повышают риск раковых мутаций.
Кстати, учеными уже проделано много опытов по продлению жизни экспериментальным животным, так вот: в большинстве случаев геропротекторный эффект вмешательств прочно ассоциирован с сокращением уровней СТГ, IGF-1. Можно, например, нокаутировать ген рецептора СТГ, ген самого IGF-1 и т.д. Ограничение калорийности питания - наиболее изученное и экспериментально подтвержденное на данный момент пролонгирующее жизнь воздействие, и оно также связано с дефицитом соматомедина (IGF-1):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673798/
Цитата:
To date, several studies have consistently shown that long-term CR without malnutrition and reduced function mutations in the insulin/IGF-1 signaling pathway are the most robust interventions known to increase maximal lifespan and health span in rodents (Fontana & Klein, 2007). CR decreases serum IGF-1 concentration by approximately 40% in rodents, and this CR-mediated reduction in IGF-1 levels is believed to play a key role in protecting against cancer and slowing aging (Dunn et al., 1997; Sonntag et al., 1999; Fontana & Klein, 2007). Growth hormone-deficient and growth hormone receptor-deficient mice have also low circulating IGF-1 levels and increased maximal lifespans (Flurkey et al., 2001; Ikeno et al., 2003; Bonkowski et al., 2006). In addition, decreased IGF-1 signaling is involved in the delayed aging phenotype of IGF-1 receptor-deficient mice and klotho transgenic mice (Holzenberger et al., 2003; Kurosu et al., 2005). IGF-1 plays an important role in metabolism, growth and development (Jones & Clemmons, 1995). Furthermore, IGF-1 promotes tumor development, the second leading cause of death in industrialized countries, by stimulating cell proliferation and differentiation, and inhibiting cell apoptosis of normal and cancer cells (Dunn et al., 1997; Samani et al., 2007).
|
Еще на эту тему интересное исследование эквадорцев:
http://stm.sciencemag.org/content/3/70/70ra13.abstract
Цитата:
Mutations in growth signaling pathways extend life span, as well as protect against age-dependent DNA damage in yeast and decrease insulin resistance and cancer in mice. To test their effect in humans, we monitored for 22 years Ecuadorian individuals who carry mutations in the growth hormone receptor (GHR) gene that lead to severe GHR and IGF-1 (insulin-like growth factor–1) deficiencies. We combined this information with surveys to identify the cause and age of death for individuals in this community who died before this period. The individuals with GHR deficiency exhibited only one nonlethal malignancy and no cases of diabetes, in contrast to a prevalence of 17% for cancer and 5% for diabetes in control subjects. A possible explanation for the very low incidence of cancer was suggested by in vitro studies: Serum from subjects with GHR deficiency reduced DNA breaks but increased apoptosis in human mammary epithelial cells treated with hydrogen peroxide. Serum from GHR-deficient subjects also caused reduced expression of RAS, PKA (protein kinase A), and TOR (target of rapamycin) and up-regulation of SOD2 (superoxide dismutase 2) in treated cells, changes that promote cellular protection and life-span extension in model organisms. We also observed reduced insulin concentrations (1.4 μU/ml versus 4.4 μU/ml in unaffected relatives) and a very low HOMA-IR (homeostatic model assessment–insulin resistance) index (0.34 versus 0.96 in unaffected relatives) in individuals with GHR deficiency, indicating higher insulin sensitivity, which could explain the absence of diabetes in these subjects. These results provide evidence for a role of evolutionarily conserved pathways in the control of aging and disease burden in humans.
|
Рак, диабет 2 типа - классические возраст-зависимые заболевания, но лицам с мутацией в гене рецептора гормона роста и сниженными уровнями СТГ и IGF-1 их удается избежать!
Но что делает молоко? Всю малину портит
: помимо повышения соматомедина еще и критически важную для долголетия киназу mTORC1 подстегивает:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22891897
Цитата:
Epidemiological evidence points to increased dairy protein consumption as a major dietary risk factor for the development of PCa. mTORC1 is a master regulator of protein synthesis, lipid synthesis and autophagy pathways that couple nutrient sensing to cell growth and cancer. This review provides evidence that PCa initiation and progression are promoted by cow´s milk, but not human milk, stimulation of mTORC1 signaling.
|
В статье объясняется повышенный риск рака простаты среди любителей молока (на эту тему вообще много исследований) стимуляцией этой самой киназы.
В заключение могу сказать следующее: если путешествовать по желтым страницам Интернета и передавать из уст в уста присказки бабы Фисы, то, конечно, может сложиться впечатление, что попей натурального молочка - и доживешь лет до 150! (раньше, кстати, почти и сам так думал)
НО располагая имеющейся на сегодняшний день далеко не полной информацией, можно прийти к заключению, что молоко, вопреки наивному мнению многих зожников, - не есть какой-то волшебный суперпродукт. Потребление его на регулярной основе в больших количествах чревато проблемами. А вот будет ли выгода/вред от умеренного употребления эпизодически кисломолочных продуктов (такие данные тоже есть) - вопрос на который вряд ли кто-либо пока сможет дать исчерпывающий объективный ответ: каждый взвешивает все "за" и "против" и принимает решение самостоятельно (ну, плюс делится информацией с другими любопытными
).